Nøkkelord: tang og tare, norsk kystmat, historie tare, tradisjonell sjømat, bærekraftig mat
En smak av tradisjon og fornyelse
Tang og tare er i vinden – bokstavelig talt. I takt med at stadig flere søker etter bærekraftige, kortreiste og næringsrike matvarer, har havets grønnsaker funnet veien tilbake til tallerkenene våre. Men visste du at denne "nye" supermaten egentlig har røtter som strekker seg tusenvis av år tilbake?
Tang og tare i norsk historie
Langs den norske kysten har folk brukt tang og tare i generasjoner. Tidlig på 1900-tallet ble det høstet og tørket i store mengder, særlig under krig og matmangel. Tare ble brukt som både mat, dyrefôr, jordforbedring og naturlig gjødsel. Under andre verdenskrig og tidligere tider med knapphet var det også en viktig kilde til jod og andre mineraler i kostholdet.
Selv om kunnskapen om tang som mat ble liggende brakk i mange år, har interessen våknet igjen – og i dag er det en viktig del av det vi kaller "ny nordisk mat".
Makroalgers storhet i Øst-Asia
I Japan, Korea og Kina har tang og tare vært fast inventar i kostholdet i over 2000 år. Kombu, nori og wakame er like vanlige i asiatiske hjem som salt og pepper er hos oss. I Japan regnes kombu som selve fundamentet for dashi – kraften som danner grunnlaget for mange tradisjonelle retter.
Nå er det vår tur
Med tilgang til noe av verdens reneste havområder og unike tang og tare arter, er Norge i en posisjon til å bli en pionér innen moderne tareprodukter. Hos Sjøsaker bygger vi bro mellom historie og nåtid – ved å skape smakfulle, brukervennlige produkter basert på lokal tang og tare.
Enten det er som topping på pizza, en smaksforsterker i suppe eller et sunnere alternativ til salt – vi tar tradisjonen med oss inn i fremtiden.